«Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις. Μόνος σου παρ ̓ την αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις»

Άλκιμος Νεολαία Ε.Ο.Κ.Α

Ε.Ο.Κ.Α., Π.Ε.Κ.Α. ΚΑΙ Α.Ν.Ε.,
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΑΔΕΛΦΑΔΕΣ!


Το μέλλον ενός τόπου, όπως είναι αποδεδειγμένο, βρίσκεται στα χέρια της νεολαίας, γι’ αυτό κι έναςαγώνας χωρίς την νεολαία μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί από κάποιους «ανώφελος». Έτσι, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., 1955-59, την οργάνωση της μάχιμης νεολαίας του αγώνα, ανέλαβε η Α.Ν.Ε. (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ).

Η Α.Ν.Ε ιδρύθηκε λίγο μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α με διαταγή του ίδιου του αρχηγού του αγώνα, Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Τα καθήκοντα και η δράση της οργάνωσης ήταν το μοίρασμα φυλλαδίων και προκηρύξεων, η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, η ανύψωση του ηθικού του λαού, η διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών και διαδηλώσεων. Προετοίμαζε, επίσης, μέλη που θα αγωνίζονταν στις τάξεις της ΕΟΚΑ και συνεχώς οι μάχιμοι νεολαίοι ανέβαζαν την Ελληνική σημαία σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ορισμένες από τις διαδηλώσεις των νέων της Α.Ν.Ε. κατέληγαν σε επεισόδια μεταξύ των εφήβων με τους ξένους αποικιοκράτες, ενώ αρκετά από αυτά τα περιστατικά κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Μάλιστα, υπήρχαν φορές που οι μαθητές παγίδευαν την περιοχή γύρω από το σημείο που ήταν υπερυψωμένη η Ελληνική σημαία με νάρκες και έτσι, προκαλούσαν απώλειες στους αποικιοκράτες. Μαθητές μέλη της Α.Ν.Ε έπεσαν στις επάλξεις του αγώνα και κατέκτησαν επάξια μια θέση στο πάνθεον των ηρώων του έθνους μας. Μερικοί από αυτούς είναι ο Πετράκης Γιάλλουρος και ο Μάκης Γεωργάλλας.

Σε χαιρετισμό του προς την Α.Ν.Ε το 1957 ο αρχηγός του αγώνα Γεώργιος Γρίβας Διγενής μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μη λυγίσετε μπροστά στην βία. Ηφαίστειο να γίνουν τα στήθια σας. Η λευτεριά αποκτάται με αίμα, όχι με ειρηνικές ψευτοφωνές. Αυτές είναι μόνο για τους δειλούς. Τιμή σε εκείνους που φέρουν τραύματα. Τα τραύματα στους αγώνες είναι παράσημα. Η αδράνεια και ο φιλοτομαρισμός είναι γνώρισμα και ενδείξεις σαπίλας, εθνικής και κοινωνικής. Ντροπή σ' εκείνους που τα προτιμούν, όταν οι άλλοι αγωνίζονται και πέφτουν».

Συναγωνιστές εμείς ως η σημερινή νεολαία, όχι μόνο της Κύπρου, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε υποδειγματικά από τα λεβεντόπαιδα της Α.Ν.Ε. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να φανούμε αντάξιοι αυτών των μορφών και να αγωνιστούμε αδιάκοπα, αλύγιστα, ακούραστα μέχρι την τελική δικαίωση. "Με τη βοήθειαν του θεού και με πίστην εις τον τίμιον αγώναν μας", λοιπόν, οφείλουμε να αγωνιστούμε διεκδικώντας τα δίκαια του λαού μας με μοναδικό κριτήριο το καλό της πατρίδας μας και όλων των καταπιεζομένων λαών, μέχρι τέλους...

Γρηγόρης Αυξεντίου: Ο αθάνατος λαβαροφόρος της Λευτεριάς και της Ενώσεως!





Σύντομο ιστορικό: 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο χωριό Λύση που βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Γονείς του Γρηγόρη ήταν ο Πιερής και η Αντωνία Αυξεντίου. Ο Γρηγόρης είχε μια μικρότερη αδελφή, τη Χρυστάλλα. Ως μαθητής, φοίτησε σε γυμνάσιο στην Ελλάδα με σκοπό να περάσει στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων αλλά δεν τα κατάφερε και κατετάχθη στον Ελληνικό στρατό από όπου και πέρασε στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού. Παράλληλα μελετούσε Φιλολογία για να μπει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το παλικάρι της Κύπρου αφού τελείωσε τη στρατιωτική θητεία του με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού δεν δείλιασε και πολέμησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ το 1952 επέστρεψε στην Κύπρο.


20 Ιανουαρίου 1955: Αυξεντίου – Γρίβας
Ο Αυξεντίου κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με το Γεώργιο Γρίβα Διγενή έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής και έτσι, μπήκε στο αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Ο Αυξεντίου κατά την διάρκεια του αγώνα είχε τα ακόλουθα ψευδώνυμα: «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος», «Ανταίος» και «Ζώτος». Ο Γρηγόρης αγωνίστηκε ανδρεία ενάντια στους Άγγλους και γι’αυτό τον λόγο ανέλαβε και το ρόλο του «Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ», αφού φάνηκαν οι δυνατότητες του. Υπηρέτησε ως Τομεάρχης στις αρχές του αγώνα στην περιοχή μεταξύ Αμμοχώστου - Βαρωσιών. Την 1η Απριλίου 1955 καταζητήθηκε από τους Άγγλους για τη συμμετοχή του στον Αγώνα και μετατέθηκε στην επαρχία Κυρηνείας, όπου υπηρέτησε, επίσης, ως Τομεάρχης της ΕΟΚΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1955. Από τον Δεκέμβριο του 1955 διετέλεσε Τομεάρχης Πιτσιλιάς.


3 Μαρτίου 1957: Το τέλος του θρυλικού Γρηγόρη 
Ο Αυξεντίου και η ομάδα του μετά από προδοσία βρίσκονται κάτω από τις απειλές των Άγγλων. Το ξημέρωμα της 3ης του Μάρτη, οι Άγγλοι φτάνουν στον Μάχαιρα. Εντοπίζουν το κρησφύγετο του Αυξεντίου και των παλικαριών του. Ο Γρηγόρης διέταξε όλους τους στρατιώτες του να βγουν έξω από το κρησφύγετο και είπε χαρακτηριστικά «Αρκετή υπηρεσία πρόσφερα διδάσκοντας σας πως κρατάτε το όπλο και να πολεμάτε. Πρέπει όμως να τελειώσω διδάσκοντάς σας και πως να πεθαίνετε». Μετά από πάμπολλες προσπάθειες και πολύωρη μάχη οι Άγγλοι σκοτώνουν το λεβέντη της Κύπρου αφού περιέλουσαν το κρησφύγετό του με βενζίνη. Οι Άγγλοι ήταν απίστευτα φοβισμένοι ακόμα και μπροστά στο καμένο και νεκρό σώμα του Γρηγόρη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι «το φτωχόπαιδο από τη Λύση, που έμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν πέθανε, παραμένει ζωντανός στις μνήμες του λαού μας.

«Ποτέ δε θα πεθάνουνε, όσοι πεθάναν σήμερα. 

Και της σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα 

και θ’ ακουστούν ελεύθερα τραγούδια πέρα ως πέρα 
στο ελληνικό νησί» 

Οι Άγγλοι σκότωσαν τον «τρομοκράτη» γι’ αυτούς ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ίσως επειδή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν και να καταλάβουν το σθένος και τη δύναμη που έχει μια μικρή φούχτα ανθρώπων που πολεμούν για ιδανικά και για την πατρίδα και όχι για κάποια συμφέροντα. Γι’ αυτά πολέμησε ο Γρηγόρης με μόνο σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας και την πραγματοποίηση της μεγάλης ιδέας, της Ενώσεως. Αυτοί οι Άνθρωποι ήξεραν πώς να πεθαίνουν... Εμείς σήμερα δεν ξέρουμε καν πώς να ζήσουμε. Σίγουρα είναι κάπως τρελό (για κάποιους) να συγκρίνουμε το παρελθόν με το σήμερα όμως... την εποχή εκείνη ήξεραν γιατί ζούσαν, γιατί πέθαιναν ήξεραν τι έλεγε η ψυχή τους για τι πραγματικά είχε αξία. Με πρότυπα τους Μαραθωνομάχους, το Λεωνίδα των Θερμοπυλών, τους αγωνιστές του 1821 και τον Κολοκοτρώνη δεν θα μπορούσαν να πολεμήσουν με τα όπλα, ούτε με την υλική δύναμη των χεριών. Αυτοί πολέμησαν με τη δύναμη της ψυχής τους.

Σήμερα γιατί πεθαίνουμε; Πεθαίνουμε για ένα παντελόνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια. Ποιους έχουμε ως πρότυπα μας; Πρότυπα μας πρωινοί παρουσιαστές και «διάσημα πρόσωπα». Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κατρακύλα και να δώσουμε αξία εκεί που πρέπει. Να προχωρήσουμε, να το πιστέψουμε και να επιμείνουμε και εμείς σαν ένας Αυξεντίου, σαν ένας Λεωνίδας, σαν ένας Ευαγόρας, έτσι ώστε να ανεβούμε τα σκαλοπάτια της Λευτεριάς, να χτυπήσουμε την πόρτα της αθανασίας, να γίνουμε θυσία γι΄αυτή την πατρίδα. Γιατί αδέρφια:

«Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις. Μόνος σου πάρ’ την                       
                                 αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις...» 

Αγώνας χρειάζεται μέχρι τέλους. Οι ψυχές και οι θυσίες όλων αυτών των ηρώων αξίζουν πολλά παραπάνω από την εκτρωματική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Αξίζουν αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν, αξίζουν την ελευθερία και τη ζωντάνια στις καρδιές μας. Αξίζουν τα πάντα, γιατί αυτοί αγωνίστηκαν όχι για να ζήσουν αυτοί, αλλά για να ζήσουμε εμείς.

«Ας πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου

για να καθαρίσουμε το δικό μας.

Ας πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
για να μπολιάσουμε το δικό μας.
Ας πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή
για να έχουμε οξυγόνο, να αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια.
Ας πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις
για να έχουμε να τραγουδάμε
ανεξάντλητα εμβατήρια για τη Λευτεριά! » 

Ο Γρηγόρης μας δεν πέθανε για την τουρκική ομοσπονδία αλλά για την Ελευθερία της Κύπρου. Αν θέλουν κάποιοι να τιμήσουν αυτούς τους ήρωες πρέπει να υιοθετήσουν τη λύση του Αυξεντίου και τόσων άλλων που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Αυτή η λύση ονομάζεται «απελευθέρωση»! Κανένα παζάρεμα, κανένας συμβιβασμός, καμία υποχώρηση! Αυτός ο τόπος μας ανήκει. Δεν τον πουλάμε σε κανέναν, δεν τον χαρίζουμε πουθενά! Αγωνιζόμαστε για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, την Ελευθερία του. Αγωνιζόμαστε με σκοπό να παραδώσουμε στους επόμενους μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική. Εμπρός λοιπόν! Ας ξεκινήσουμε από σήμερα ο καθένας μας να βαδίζει προς τα σκαλοπάτια της πολύπαθης Λευτεριάς, ας ακολουθήσουμε αυτούς που μας έδειξαν το λαμπρό δρόμο.



"...Κι αλήθεια, ξέχασα να σας πω το κυριότερo

-που μόλις τώρα τόμαθα-

δεν είναι τόσο δύσκολος ο θάνατος. Το αντίθετο μάλιστα.
Και σας βεβαιώνω τώρα με το αίμα μου:
ποτέ δεν ήταν τόσο ευτυχισμένος ο Χριστός
όσο την ώρα που το τελευταίο καρφί τον άφησε ακίνητο,
χωρίς να τον σκοτώσει,
για να κοιτάξει κατάματα τον ουρανό και τη θυσία του,
ποτέ ο Προμηθέας δεν αντίκρισε τόσο γαλήνια κι ολόφωτα τον κόσμο όσο την ώρα που
το ράμφος του όρνεου βρήκε τα μάτια του ξέροντας,
τότε μόνο, πως είχε αξιωθεί να δώσει το φως και τη φωτιά στον άνθρωπο,
κι ακόμα, ναι, ποτέ τόσο όμορφος δεν ήταν ο μικρός
Γρηγόρης Αυξεντίου 29 χρονών...

...Άντε, γριά μάνα, μην αρχίσεις τώρα τις κλάψες. -Όχι;-
Έτσι σε θέλω. Ρωμιά. Σου παίρνω λες τη ζωή σου; Σου αφήνω την περφάνεια σου.
Δε θα σέ ιδει ο εχτρός καμπουριασμένη. Το ξέρω. Θα πεις: “Είμαι πέρφανη για το γιο μου, – κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου”.
Έτσι. Γεια σου, μάνα. 

Ο πατέρας θα με γνωρίσει στο νεκροτομείο απ’ τις χοντρές ελληνικές κοκάλες μου, όμοιες με τις δικές του, κι απ’ το σταυρό της πατρίδας πούχα φυλαχτάρι μες στις τρίχες του κόρφου μου. Μιλάω για μένα σα νάμαι ερωτευμένος με τα μένα, σα νάναι η Ρωμιοσύνη ερωτευμένη με τα μένα. Συχωράτε με.
Εσείς μου το δώσατε τούτο το δικαίωμα. Ευχαριστώ.
Εσείς, κ’ η αγάπη μας, κι ο θάνατός μου. Το ξέρω, ως και κείνος που πήρε τα 5.000 αργύρια θα πιει κάποιο βραδάκι ένα ποτήρι στην υγειά μου σε μια ταβέρνα της Πάφος και θ’ απογείρει να κλάψει μέσα στο ποτήρι του,
Γιατί ήμουνα φίλος καλός 
κ’ ίσως να γίνει φίλος μας κι αυτός μια μέρα..." 



ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ – ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΙΣ – ΕΝΩΣΙΣ 


Άλκιμος Νεολαία Ελλήνων Κύπρου 

Α.Ν.Ε.Κ.